Potato Pie // Pasticcio di patate

Friday, October 28, 2016


Who has ever tried a recipe and didn't get exactly the desired result? After all, to err is human. Sometimes it can be fixed, others unfortunately it can't. This time I was lucky because I was able to turn a failure into a tasty dish that it's also decent from an aesthetic point of view.
Scorrete sotto per l'italiano

This potato pie was supposed to be a vegan version of a skillet stuffed potato pie. Instead of the classic ham and mozzarella I opted for radicchio and Verys Alternative Blue Cheese (if you are interested, you can find out more about Verys and their products on their website or on their Facebook page) which as I said here work well together.


Apparently the recipe was very easy. All you needed to do was cook the potatoes, mash them, place half of them in a greased pan, add the filling, top with the rest of the potatoes and cook it all. Pretty much a no-brainer. Wrong, because as I was trying to cover the filling, it came out on the sides.


"And now what do I do?" I thought. Then I had the idea, mix everything and bake the mixture, I mean, as long as the ingredients are good, the pie has to be good. And in fact the pie turned out delicious! So here I am, sharing with you a failure turned into a success.

Moral? Never give up!

INGREDIENTS
4 servings
  • 600 g (21 oz) potatoes, peeled - about 4 medium potatoes
  • 150 g (5.3 oz) Verys Alternative Blue Cheese
  • 1/2 round radicchio
  • 2 teaspoons extra virgin olive oil
  • Salt

INSTRUCTIONS
  • Cut the potatoes into chunks. Put them in a pot with salted water, bring to a boil and cook for 10-15 minutes, until they become soft. Drain, then mash them.
  • Meanwhile, heat the olive oil in a skillet over medium heat, add the radicchio, salt and cook for about 10 minutes.
  • In a bowl, combine the potatoes, radicchio and alternative blue cheese, season with salt and put the mixture in a pie dish lined with parchment paper.
  • Bake at 220°C (440°F) for 20-25 minutes. 


A chi non è mai successo di seguire una ricetta e di non ottenere esattamente il risultato desiderato? Dopotutto errare è umano. A volte vi si può porre rimedio, altre purtroppo no. Questa volta sono stata fortunata perché sono riuscita a trasformare un fallimento in un piatto buono e perfino decente dal punto di vista estetico.

Questo pasticcio di patate infatti doveva essere una versione vegana di una torta di patate in padella farcita. Invece del classico prosciutto e mozzarella ho optato per radicchio e Verys Verde di riso (se siete interessati, potete scoprire di più su Verys e sui loro prodotti sul loro sito o sulla loro pagina Facebook), che come vi ho già detto qui stanno benissimo insieme.

All'apparenza la ricetta era molto semplice. Bastava cuocere le patate, schiacciarle, disporne una metà in una padella oleata, aggiungere il ripieno, chiudere con l'altra metà e cuocere il tutto. Praticamente un gioco da ragazzi. E invece no, perché quando vado a chiudere, il ripieno esce da tutte le parti.

"E adesso cosa faccio?" ho pensato. Poi l'idea, mescolare il tutto e mettere la preparazione in forno, tanto se gli ingredienti sono buoni, il pasticcio deve essere buono. Ed infatti il pasticcio era buonissimo! Quindi eccomi qui a condividere con voi un fallimento trasformatosi in successo.

Morale? Non mollate mai!

INGREDIENTI
4 porzioni
  • 600 g patate, pelate - circa 4 patate medie
  • 150 g Verys Verde di riso
  • 1/2 cespo radicchio tondo
  • 2 cucchiaini olio extravergine di oliva
  • Sale

PROCEDIMENTO
  • Tagliate le patate a pezzi grossi. Mettetele in una padella con abbondante acqua salata, portate a bollore e cuocete per 10-15 minuti, fino a quando non diventeranno morbide. Scolatele, quindi schiacciatele.
  • Nel frattempo, scaldate l'olio di oliva in una padella su fiamma media, aggiungete il radicchio, salate e cuocete per 10 minuti circa.
  • In una ciotola, amalgamate le patate, il radicchio e il verde di riso, aggiustate di sale e mettete il composto in una teglia foderata con carta da forno.
  • Infornate a 220°C per 20-25 minuti. 

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