Matcha Tea Zucchini Noodles and Chickpeas // Noodles di zucchine e ceci al tè matcha

Monday, July 17, 2017


You know when you are craving some food and that is all you want to eat? I'm in a chickpea phase right now and because of the heat I pretty much end up making salads all the time.

That said, I've realised that being creative with chickpeas isn't that simple. And I truly cannot believe how much time I've spent to make this incredibly simple recipe. Because there's really nothing complicated about making zucchini noodles with chickpeas.


Nor complicated is the dressing, the special thing about this recipe. It's incredibly simple and yet incredibly delicious. The grassy taste of matcha tea goes beautifully with the mild and sweet of the zucchini, and chickpeas are just perfect to absorb the flavours. And you also get the freshness from the mint. What else can you ask for?

INGREDIENTS
1 serving
  • 1 medium zucchini
  • 140 g (7/8 cup) cooked or canned (drained and rinsed) chickpeas
  • 1 teaspoon matcha tea powder
  • 1 teaspoon extra virgin olive oil
  • 1/4 teaspoon honey (or agave)
  • 3 fresh mint leaves

INSTRUCTIONS
  • Make the zucchini noodles either by using a spiralizer or thinly slicing the zucchini and then cutting it into strips.
  • Mince the mint. Mix the matcha with a teaspoon of water. Pour it in a small jar, add the olive oil, honey and mint. Put on the lid and shake until well combined.
  • In a bowl, combine the noodles and chickpeas. Pour the dressing, stir and serve.


Avete presente quando vi viene voglia di un determinato cibo e non volete mangiare altro? In questo momento sono nella fase ceci e per via del caldo finisco quasi sempre per farci delle insalate.

Detto questo, mi sono resa conto che essere creativi con i ceci non è poi così semplice. E non riesco proprio a credere quanto tempo mi ci è voluto per fare questa ricetta incredibilmente semplice. Perché non c'è proprio niente di complicato nel fare noodles di zucchine con ceci.

Né complicato è il condimento, la parte speciale di questa ricetta. È incredibilmente semplice eppure incredibilmente delizioso. Il sapore erboso del tè matcha si sposa benissimo con quello leggero e dolce delle zucchine, e i ceci sono perfetti per assorbire i sapori. E inoltre c'è anche la freschezza della menta. Cosa si può volere di più?

INGREDIENTI
1 porzione
  • 1 zucchina media
  • 140 g ceci cotti o in scatola (scolati e sciacquati)
  • 1 cucchiaino tè matcha in polvere
  • 1 cucchiaino olio extravergine di oliva
  • 1/4 cucchiaino miele (o sciroppo d'agave)
  • 3 foglie di menta fresca

PROCEDIMENTO
  • Realizzare i noodles di zucchine utilizzando uno spiralizzatore o affettando sottilmente la zucchina e quindi tagliandolo a strisce.
  • Tritate la menta. Mescolate il matcha con un cucchiaino di acqua. Versate in un barattolino, aggiungete l'olio di oliva, miele e menta. Mettete il coperchio e scuotete finché non sarà ben amalgamato. 
  • In una ciotola, unite noodles e ceci. Versate il condimento, mescolate e servite.

2 comments:

  1. Non è male questa ricettina! Se l'avessi vista in un salad bar l'avrei presa sicuramente! Domani metto due pungi di ceci in ammollo!
    Un abbraccio!

    ReplyDelete
  2. Looks so delish. Now I'm craving for pasta. Thank you for making me hungry right now. LOL
    Home Delivery Food in Jaipur

    ReplyDelete